Sfaturi pentru bolnavii cu dislipidemie Despre diabetul zaharat Ce este colesterolul? Colesterolul este o substanta inrudita cu grasimile si care are un rol important în buna functionare a organismului. El are în mod normal o concentratie în sânge de pâna la 200-250 mg/dl. Sursele de colesterol pentru organism sunt: alimentele grase (grasimi animale, galbenusul de ou, viscere) sau fabricarea lui de catre ficat la persoanele cu predispozitie ereditara, obeze, diabetice, alcoolice sau care folosesc anticonceptionale.Cresterea colesterolulul peste valorile normale se numeste hipercolesterolemie. Ea apare fie datorita unei alimentatii bogate în colesterol, fie prin fabricarea lui în exces în situatiile mai sus amintite.Hipercolesterolemia duce la ateroscleroza, o amenintare majora asupra inimii. Ce reprezinta colesterolul "rau" si cel "bun"? Colesterolul care circula în sânge se prezinta sub doua forme. O forma este colesterolul "rau". În cea mai mare parte, el este colesterolul-LDL (sau col-LDL). Valorile normale ale col-LDL sunt de 130 mg/dl. O mica parte din colesterolul "rau" circula legat de trigliceride (deci nu este col-LDL). Termenul de "rau" se refera la faptul ca acest colesterol se depune în peretele arterelor, producând ateroscleroza.O alta forma o reprezinta colesterolul "bun" sau colesterolul-HDL (col-HDL). Valorile lui normale în sânge sunt cuprinse între 35-40 mg/dl. Se numeste "bun" pentru ca el reprezinta colesterolul "scos" din artere si alte tesuturi pentru a fi eliminat din corp.În conditii normale în sânge se gaseste de aproximativ 4 ori mai mult colesterol "rau" decât colesterol "bun". Daca acest raport creste, este favorizata producerea aterosclerozei. Cresterea raportului se realizeaza fie prin cresterea col-LDL ("rau"), fie prin scaderea col-HDL ("bun"). Scaderea raportului se datoreaza reducerii col-LDL ("rau") sau cresterii col-HDL ("bun"). În acest caz riscul producerii aterosclerozei este diminuat.Ce reprezinta trigliceridele?Trigliceridele sunt substante grase care reprezinta o importanta sursa de energie pentru organism. Ele se gasesc în sânge, în concentratie normala <200mg/dl. Sursele de trigliceride sunt de natura exogena (din alimentele bogate în grasimi animale) sau endogena (prin productie hepatica). Acestea se gasesc depozitate sub forma de "rezerve de energie" în grasimea care se depune în diferite regiuni ale organismului.Hipertrigliceridemia reprezinta o crestere a trigliceridelor în sânge peste valorile normale. Ea apare, fie datorita unei alimentatii excesive în grasimi sau dulciuri (acestea, în anumite conditii se transforma în grasimi), fie prin fabricarea lor într-o cantitate crescuta în ficat, datorita mai ales unei ereditati anormale. Valori normale ale lipidelor din sânge Colesterol total <200-250 mg% Col-HDL >35-40 mg% Col-LDL <130 mg% Colesterol total/col-HDL <5 mg% Trigliceride <200 mg% Ce este dislipidemia? Aceeasi denumire se refera la bolile datorate unor dezechilibre în ceea ce priveste lipidele (adica grasimile) din sânge.Modificari aparute în dislipidemie: cresterea colesterolului total sau a colesterolului "rau" (col-LDL); scaderea colesterolului "bun" (col-HDL); cresterea raportului colesterol total/col-HDL >5; cresterea trigliceridelor sanguine. Care este riscul producerii dislipidemiilor? Cresterea colesterolului "rau" (col-total sau col-LDL) sau scaderea colesterolului "bun" (col-HDL) favorizeaza producerea aterosclerozei, adica: cardiopatia ischemica, infarctul miocardic, hemoragia cerebrala, arteriopatia membrelor inferioare.Cresterea trigliceridelor în sânge pâna la 500 mg/dl, mai ales împreuna cu colesterolul "rau" favorizeaza producerea aterosclerozei.Cresterea trigliceridelor sanguine peste 500-1000 mg/dl favorizeaza producerea unei boli grave numita pancreatita acuta. Cum poate fi redus nivelul lipidelor din sânge? Prin alimentatie; Prin exercitiu fizic care este un mijloc terapeutic extrem de important, chiar daca se rezuma doar la mersul pe jos; Cu ajutorul medicamentelor, când vi le prescrie medicul. De obicei aceste medicamente se introduc daca dupa 2-3 luni de regim alimentar grasimile din sânge nu scad la un nivel satisfacator; Sfaturi asupra alimentatiei Tipurile de grasimi din alimente sunt reprezentate de: grasimi saturate: în general solide la temperatura camerei (unt, grasime, untura, slanina, frisca, smântâna); grasimi polinesaturate: majoritatea lichide (cele mai multe uleiuri vegetale, cu exceptia untului de cacao, cocos); grasimi mononesaturate: lichide (ulei de masline). O dieta sanatoasa pentru Dumneavoastra înseamna: sa reduceti grasimile si sa le evitati pe cele saturate; limitati consumul zilnic de grasimi la 30% din calorii, din care 10% trebuie sa reprezinte grasimile saturate; colesterolul trebuie sa reprezinte 100 mg/1000 cal, mai putin de 300 mg/zi (pentru detalii si lamuriri adresati-va medicului); reduceti cantitatea de colesterol consumata: mâncând mai putin peste, mezeluri, carne alba, carne rosie, organe, lactate cu continut scazut în grasimi, dulciuri cu continut crescut în zaharuri rafinate fructe, vegetale proaspete, oua, maioneze, creme, grasimi poli- si mononesaturate, grasimi saturate, produse de patiserie, prajituri, sucuri. Alimente interzise: Carnurile grase, mezelurile, viscerele, conservele, ouale (este permis doar albusul si nu mai mult de 1-2 galbenusuri/saptamâna), pastele fainoase cu oua, fasolea uscata, mazarea uscata, grasimile animale (unt, smântâna, frisca, slanina, untura).Dulciurile interzise: toate preparatele cu oua, înghetate, creme cu unt, frisca, prajiturile cu fructe oleaginoase (nuci, alune, arahide), ciocolata si în general dulciurile concentrate. Sunt permise (dar nu în cantitate mare) dulciurile preparate din albus (spume, bezele), tarte de fructe, gelatine cu fructe, orez cu lapte degresat. Fructele sunt permise cu exceptia: smochinelor, curmalelor, migdalelor, nucilor, alunelor, arahidelor, prunelor, bananelor. Despre diabetul zaharat Diabetul zaharat (DZ2) este o boala cu evolutie cronica aparuta prin alterarea secretiei de insulina care determina modificari majore în metabolismul organismului. În loc sa fie folosita ca substanta nutritiva de catre celule, glucoza ramâne în sânge (creste glicemia) si poate fi eliminata prin urina-glicozurie. Cauza producerii bolii nu este bine cunoscuta si ceea ce se stie este ca în DZ2 pancreasul secreta o cantitate scauta de insulina existând si un defect de utilizare a ei la nivel de celule, numit insulinorezistenta. Care sunt simptomele bolii? Afecteaza mai ales persoanele adulte (peste 45 ani) si se manifesta prin: -urinari frecvente si în cantitate mare (poliurie); -cantitati mari de lichide ingerate (polidipsie); -foame; -întârzieri în vindecarea ranilor; -întepaturi sau furnicaturi la nivelul membrelor; -infectii frecvente; -tulburari de vedere. Aceste acuze apar în timp si poate exista o perioada (chiar de câtiva ani) în care DZ2 sa ramîna nediagnosticat. Prezentati-va la medicul de familie ori de câte ori aveti aceste acuze pentru a se initia tratamentul corect mai devreme si a preveni complicatiile bolii! Cum se stabileste diagnosticul? Se masoara glicemia dimineata pe nemâncate sau la doua ore dupa masa prin recoltarea sângelui din antebrat.Valori repetate ale glicemiei a jeune mai mari de 126mg/dL sau ale glicemiei postprandiale mai mari de 200 mg/dL stabilesc diagnosticul de diabet. Ce tratamente sunt disponibile? 1.Optimizarea stilului de viata; 2.Tratament hipoglicemiant cu tablete; 3.Terapia cu insulina; URGENTELE ! Cum recunoasteti situatiile de urgenta ? Hiperglicemia - cresterea nivelului glicemiei în sânge. Cauzele : - excese alimentare; - neglijarea activitatii fizice; - tratament inadecvat; - o boala suprapusa diabetului; Simptomele: - accentuarea senzatiei de sete; - accentuarea senzatiei de foame; - cresterea cantitatii de urina; - oboseala si somnolenta; - tulburari de vedere; Cum actionati? Determinati-va imediat glicemia, daca e posibil si adresati-va medicului; tratata incorect hiperglicemia se va accentua ducând la aparitia complicatiilor (cetoacidozei). Cetoacidoza Simptome: - greturi si varsaturi, stare generala alterata - dureri epigastrice, respiratie cu miros de acetona. - cresterea frecventei si amplitudinii miscarilor respiratorii